Veel gestelde vragen:

FAQs - Ecorekening

Bij de ontvangst van de ecocard krijgt u van de SAB een unieke inlogcode toegewezen waarmee u kunt inloggen in het SPE-systeem (het registratie- en betalingssysteem), waarin u te allen tijde uw saldo en transacties kunt bekijken.

 

De (vooruit betaalde) afvalbeheersbijdrage is vanwege de omzetbelasting een belast prestatie. Over het vooruit betaalde bedrag wordt BTW ingehouden. Let op! U betaalt slechts één keer BTW. Als de BTW vooraf is geïnd, dan gebeurt dit na gebruik van uw tegoed niet nog eens (bij een positief saldo).

 

Ja, de ecocard is verplicht. Alle scheepseigenaren die vallen onder het Scheepsafvalstoffenverdrag en bunkeren in een van de verdragslanden, zijn verplicht de afvalbeheersbijdrage te betalen. Dit kan alléén via de (internationale) ecocard. Niet meebetalen betekent niet gratis afgeven in de verdragslanden.

Nee, bij het opwaarderen van de ecorekening wordt éénmalig BTW ingehouden. Bij automatische incasso wordt de BTW achteraf berekend.

Ja, indien u geen automatische incasso heeft.

Nee, dit mag niet. Bij niet tijdig opwaarderen betaalt u 25,- administratiekosten. Indien u een automatische incasso heeft afgegeven, dan is 'roodstand' wel toegestaan.

U hoeft uw ecorekening niet vooraf op te hogen en u voorkomt extra administratiekosten bij 'roodstand'.

De bijdrage wordt gebruikt om de inzamelkosten voor olie- en vethoudend afval te dekken.

Nee, de bijdrage wordt uitsluitend gebruikt voor de inzamelkosten.