De belangrijkste taak van de SAB is het tot stand brengen en houden van een landelijk dekkend netwerk van afvalontvangstvoorzieningen voor scheepsafvalstoffen. Hiervoor is de SAB in 1993 opgericht. De binnenvaart kan zich op diverse locaties in Nederland ontdoen van olie- en vethoudende afvalstoffen zoals bilgewater, afgewerkte olie, oliefilters en poetsdoeken.
Op een aantal locaties in Nederland kan, met een abonnement, ook klein gevaarlijk afval (KGA), grof vuil en bedrijfsafval, waaronder huisvuil, worden afgegeven binnen het SAB-netwerk.
De SAB houdt de inzamelgegevens van de individuele schepen bij om zo een goed en efficiënt werkend netwerk te kunnen onderhouden en inzicht te krijgen in de grootte van de afvalstromen. Preventie van onnodige afvalstromen en voorlichting over bijvoorbeeld milieueffecten zijn eveneens belangrijke taken van de SAB.
Sinds 1 januari 2011 is de SAB aangesteld als Nationaal Instituut en int de afvalbeheersbijdrage bij de bunkering van gasolie, zoals vastgelegd in het Scheepsafvalstoffenverdrag.
Onze afdeling Vaardocumenten verstrekt, controleert en zorgt voor verdere behandeling van een aantal vaardocumenten, zoals dienstboekjes, vaartijdenboeken, vaartijdverklaringen en olieafgifteboekjes.